.

Blog

Slaap, dromen en herstellen: de fasen van de nacht

Slaap, dromen en herstellen: de fases van de nacht en de invloed van je slaapomgeving

Slaap is voor iedereen anders, maar voor elk mens even belangrijk. Bij Slaapkenner Lute weten we als geen ander hoe essentieel een goede nachtrust is voor een goed humeur, een energieke dag en je gezondheid. Maar hoe ziet de slaapcyclus van een goede nachtrust eruit? Wat voor invloed heeft jouw slaapomgeving, waaronder je bed, boxspring, matras, hoofdkussen of dekbed op de kwaliteit van je slaap? Graag vertellen we je hier meer over.

De slaapcyclus

Als je slaapt, ontspannen je spieren. De hersenen houden prikkels tegen, zodat je niet zomaar ongewenst wakker wordt. De slaapcyclus is een proces dat zich herhaalt gedurende de nacht. Een normale nachtrust bestaat ongeveer uit vijf slaapcycli en één slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten.

Voor een goede nachtrust is het van belang om in een natuurlijke houding te slapen zodat zenuwen niet bekneld raken. Een matras moet dus de juiste lichaamsvormen volgen. [[Bedrijfsnaam]] kan je hierbij persoonlijk advies geven.

De slaapfasen

Een gezonde slaap doorloopt vier fasen. Deze fasen zijn onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: REM-slaap en non-REM-slaap.

          Niet-REM-slaap (NREM): De stille beginfase

-        Fase 1: Inslapen
Deze fase is de overgangsfase tussen waken en slapen. Je spieren ontspannen, je ademhaling wordt rustiger, je oogbewegingen vertragen, je hersenactiviteit neemt af en je begint in slaap te vallen. Een goed matras of kussen dat je lichaam ondersteunt, helpt je om gemakkelijker in slaap te vallen en vermindert de kans om snel wakker te worden.

-        Fase 2: Lichte slaap
Dit is een diepere slaapfase waarin je hartslag en ademhaling stabiel blijft. Een geschikt matras en kussen zorgen voor deze stabiliteit, waardoor je in staat bent om informatie te verwerken die je gedurende de dag hebt opgedaan. Comfort zorgt er ook voor dat je zonder problemen over kan gaan naar de diepe slaap.

-        Fase 3: Diepe slaap
Tijdens je diepe slaap daalt je ademhaling en hartslag tot het laagste ritme. Deze fase zorgt voor lichamelijk herstel. Een geschikt matras zorgt voor ondersteuning, waardoor je lichaam zich klaar kan maken voor een nieuwe dag. Het is nu moeilijker om wakker te worden. Gebeurt dat toch? Dan kun je gedesoriënteerd raken en heb je even tijd nodig om te realiseren waar je bent.

          REM-slaap: De actieve droomfase

-        REM-slaap: Droomslaap
Dan ga je over naar de laatste fase: je droomslaap. Dit is de fase waarin de levendige dromen voorkomen. Het juiste matras en kussen, die comfort en ondersteuning bieden, kunnen ervoor zorgen dat deze fase ononderbroken doorgaat. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van cognitieve functies.
 

Belang van elke slaapfase

Alle slaapfasen zijn cruciaal voor een goede nachtrust. Je slaapomgeving, waaronder je bed, matras, kussen en dekbed, is van grote invloed op elke fase van je slaapcyclus. Het is dus van belang om aandacht te besteden aan deze elementen om een goede nachtrust te bevorderen en je lichaam en geest optimaal te laten herstellen.

Het verstoren of overslaan van een fase kan leiden tot slaapproblemen of vermoeidheid overdag. Bij Slaapkenner Lute kunnen wij je helpen om een goede nachtrust te bevorderen. Maak gerust een afspraak voor persoonlijk advies om alle fases in jouw slaapcyclus te verbeteren!