.

Woel jij in bed? Oorzaken en oplossingen

Blog

Woel jij in bed? Oorzaken en oplossingen

Woelen in bed kan vervelend zijn. Je ligt wakker en raakt niet goed uitgerust. We bespreken een aantal oorzaken en oplossingen van woelen.

Volgens de Van Dale betekent ‘woelen’ het volgende:

woe·len (woelde, heeft gewoeld)

  1. zich onrustig bewegen: woelen in zijn slaap
  2. zich druk door elkaar bewegen
  3. wroeten

In bed hebben we het over woelen, als je van de ene op de andere kant ligt te draaien. Meestal doe je dat, als je je draai niet kan vinden of niet in slaap kan komen. Maar woelen tijdens lichte slaap is ook mogelijk. Dan merk je de volgende dag dat je niet goed uitgerust bent. Het is zaak om erachter te komen wat de oorzaak is van het feit dat je woelt.

Woelen door stress

Heb je spanning in je privéleven of werk en lig je hierdoor wakker? Bekijk dan of je deze stressfactoren kunt oplossen of dat je er op een andere manier mee omgaat. Wij schreven hier eerder al een blog over. Daarin vind je tips om je stress te verlagen waardoor je beter in slaap kan vallen.

Maar je kunt ook woelen omdat je last hebt van de omgeving. Bijvoorbeeld door geluid, warmte of kou. Probeer deze factoren te verminderen. Draai je snurkende partner van zijn rug op zijn zij, doe oordopjes in, kies een ander dekbed of zet een raam open.

Woelen door verkeerd matras

Een verkeerde slaaphouding kan ook nog tot woelen leiden. Als je bijvoorbeeld een te zacht of te hard matras hebt, kan dit zorgen voor pijnklachten in de rug, nek en schouders. Pijn houdt je uit je slaap. De keuze voor een goed matras is een heel persoonlijke keuze. De een slaapt beter op een pocketveringmatras terwijl de ander het beste in slaap valt op latex. Welk matras het beste bij jou past, hangt onder meer je slaaphouding: ben je een rugslaper, lig je op je zij, of val jij alleen op je rug in slaap? Daarnaast speelt gewicht ook een rol, iemand die zwaarder is, heeft een steviger matras nodig dan een lichter iemand.

Bij Slaapkenner Lute helpen we je graag verder. Kom gerust langs bij ons voor advies.