.

Last van snurken? Over oorzaken en een mogelijke oplossing

Blog

Last van snurken? Over oorzaken en een mogelijke oplossing

Snurken kan een behoorlijke impact hebben op je nachtrust. Niet alleen op die van de snurker, maar ook op de bedpartner en zelfs op kinderen die een kamer verderop liggen. Wat is snurken nou precies en is er wat aan te doen?

Je neusholte, mond en keel bevatten zachte delen. Deze delen gaan trillen op het moment dat je luchtwegen vernauwd worden. Dat zorgt voor het snurkgeluid.

Roken en drinken: oorzaken van snurken

Dat je snurkt, kan liggen aan het feit dat je afwijkingen aan keel of neus hebt. Denk aan opgezwollen neusslijmvlies door verkoudheid of hooikoorts. Ander oorzaken van snurken zijn roken, gewicht, alcohol en leeftijd.

Sommige mensen snurken enkel omdat zij op hun rug liggen, waarbij de tong eigenlijk de keelholte in glijdt en dus de luchtweg afsluit. Zij kunnen ervoor zorgen dat ze op hun zij slapen, bijvoorbeeld door iets in de rug van de pyjama te naaien, zoals een tennisbal.

Afvallen voor een betere nachtrust

Probeer te achterhalen waar de oorzaak ligt. Heb je een wijntje teveel gedronken? Rook je? Is je BMI te hoog? Of is er sprake van een virus of een allergie? Stel dat het laatste het probleem is, dan is het raadzaam je luchtwegen voor het slapen vrij te maken met een neusspray. Als je te zwaar bent, is het zaak wat gewicht kwijt te raken.

Zorg voor voldoende slaap, want een slaapgebrek kan ook leiden tot snurken. Een goed bed, een comfortabel matras en een goed ondersteunend kussen zijn hierbij van groot belang.

Hulpmiddelen tegen snurken

Er zijn tal van middelen op de markt die beweren snurken tegen te gaan. Van de meeste hulpmiddelen is echter niet bewezen dat ze werken. Er zijn wel beugels verkrijgbaar die kaak en tong naar voren duwen.

Snurken kan ook het gevolg zijn van slaapapneu. Hierbij stopt je ademhaling eventjes, om daarna met een hoop kabaal hervat te worden. In dit geval is het raadzaam om even via de huisarts een verwijzing te krijgen voor een slaaponderzoek.

Op zoek naar de beste ondersteuning?

Advies nodig over je bed? Op zoek naar een voor jou passend matras en het perfecte kussen? Bij Slaapkenner Lute geven we je graag een advies op maat. Kom gerust eens bij ons binnen of maak een afspraak.